Ako zvýšiť hladiny testosterónu jedlom ? 1.časť

<Zadajte anotáciu>

Testosterón patrí do skupiny steroidných hormónov. Je dominantným androgénom u mužov, ale v menšej miere sa tvorí aj u žien. V organizme účinkuje vo forme dihydrotestosterónu, na ktorý sa mení po vstupe do buniek.

Vyššia hladina testosterónu je spojená s väčším objemom svalovej hmoty, nižším obsahom tuku v tele a pevnejšími kosťami. Okrem toho sú optimálne hladiny testosterónu spojené so silným libidom, zlepšenými kognitívnymi schopnosťami a samozrejme s vyššou úrovňou športového výkonu.

Jeho nedostatok sa môže prejaviť napríklad poklesom výkonnosti, úbytkom svalovej hmoty, znížením libida, ale môže spôsobovať aj výkyvy nálad a depresie.

Hladina testosterónu u mužov vekom klesá. U tridsiatnikov dochádza k zníženiu až o 1% ročne. U obéznych mužov je toto percento podstatne vyššie.

Existuje veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú hladinu testosterónu. Jedným z nich môže byť aj strava.

Čo by ste mali vedieť ...

Extrémne nízkokalorické diéty, ktoré dodržiavajú športovci na chudnutie, môžu znížiť hladinu testosterónu.

Cigaretový dym, či už vo forme aktívneho alebo pasívneho fajčenia, obsahuje  ťažké kovy a medzi nimi aj kadmium, ktoré môže narušiť produkciu testosterónu a vyvolať hyperpláziu intersticiálnych buniek semenníkov.

Konzumácia alkoholu takisto vplýva na hladiny testosterónu. Telo rozkladá alkohol na acetylaldehyd, ktorý pôsobí na Leydigove bunky semenníkov a znižuje tak produkciu testosterónu.

3 potravinové testosterónové boostery

Našťastie môžete zlepšiť svoj testosterónový profil konzumáciou niektorých bežných živín a chemických zlúčenín.

1. Cesnak

Štúdie preukázali, že akútne aj chronické užívanie cesnaku môže mať proliferačné a regeneračné účinky na hladinu testosterónu v sére. Predpokladá sa, že je to kvôli chemickej látke v cesnaku známej ako dialkylsulfid, ktorý zvyšuje hladiny luteinizačného hormónu v plazme, čo následne vedie k produkcii väčšieho množstva testosterónu v semenníkoch.

Navrhovaný príjem: 900 mg denne, najlepšie rozdelených do viacerých dávok po celý deň.

2. Vitamín K

Jednou z mnohých funkcií vitamínu K je zvyšovanie úrovne aktivity enzýmov syntetizujúcich testosterón. Vitamín K2 - menachinón – stimuluje produkciu testosterónu prostredníctvom aktivácie proteínkinázy a súčasne sa podieľa na steroidogenéze v semenníkoch.

Navrhovaný príjem: dávky 30 až 50 mg denne môžu zvýšiť hladinu testosterónu

Medzi potravinové zdroje vitamínu K2 patria fermentované potraviny – kyslá kapusta kimči, ale aj vajcia, mäso a mliečne výrobky

3. Zinok

Nízka hladina testosterónu je bežne spojená s nedostatkom zinku. V rôznych štúdiách sa preukázalo, že pridávanie zinku do stravy zvyšuje hladinu luteinizačného hormónu, hormónu hypofýzy, ktorý stimuluje produkciu testosterónu. Štúdie tiež preukázali, že zinok je silným inhibítorom aromatázy, ktorý môže blokovať premenu testosterónu na estrogén.

Navrhovaný príjem Zn: 40 mg denne

Medzi potravinové zdroje zinku patria morské plody – ustrice, krevety,  hovädzie mäso, orechy, semená.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...